Har i flera veckor varit sugen på morotstekakor och igår kväll tog känslan överhand - ett brödbak fick det bli. Lagom till kvartsfinalen i JVM drog igång på tv'n smälte smöret på den ljumna tekakan och tillsammans med en kopp te smakade kvällen förträffligt.
Receptet kommer från tidningen Hembakat och "Lindas bakskola".
MOROTSTEKAKOR, ca 20 st
ca 100 gr fint rivna morötter
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
1 ägg
12–14 dl vetemjöl
6 dl mjölk, fingervarm
2 dl havregryn
75 g smör, rumsvarmt
2 tsk salt
1 ägg
12–14 dl vetemjöl
Skala
och riv morötterna. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt mjölk och
havregryn. Rör om tills jästen lösts upp och låt blandningen stå i ca 5 min så
att havregrynen blöts upp. Tillsätt smör, salt, ägg, morötter och
vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i
några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.
Kavla ut
degen 1–1 ½ cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i diameter, med en
kakform eller ett glas. (Jag fördelar degen direkt i 20 lika stora delar, formar till en "boll" och plattar sen ut degen)
Lägg
degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Låt
bröden jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda
bröden mitt i ugnen i 7–10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
SÅ goda!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar